Всичко зависи от доста трудните ни разговори в сферата на енергетика. Всичко друго от наша гледна точка е изчистено освен темата за безвъзмездната финансова помощ.

Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов в отговор на въпрос на News.bg кога Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в Европейската комисия.

По думите му грантовете трябва да се увеличат в текущата версия на плана, но всички други проект са финализирани. Пеканов не се нае да каже в какви срокове Планът ще бъде внесен в ЕК, но предстои в рамките на няколко седмици да бъдат взети важни решения.

Работодатели предлагат план за замяна на въглищните централи до края на 2035-а

Работодатели предлагат план за замяна на въглищните централи до края на 2035-а

АИКБ настоява за бързо внасяне на плана и призовава

От наша гледна точка отговорихме на изискването на ЕК да зададем нови алтернативни енергийни източници, които се развиват на пазарен принцип в следващите години. Това е нещото, което сме заложили в Плана плюс реформи в сферата на енергетиката. Другото, което се изисква от служебния кабинет е Стратегия за дългосрочната визия, като Пеканов е учуден, че в кратък срок ЕК изисква всичко това.

Според Пеканов е трябвало в енергетиката да се прави повече през изминалите години.

Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана дойдат тази година

Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана дойдат тази година

Изчистват Плана

На въпрос на News.bg дали Планът ще бъде майка или мащеха за бизнеса и компаниите, Пеканов се надява да бъде и двете. Трябва да имаме и ролята на подкрепа, но трябва да имаме малко строгост и отговорност за средствата, които идват през годините. Много от средствата не са били използвани по най-добрия начин и за да има строгост, трябва да има ясни критерии, настоя вицепремиерът.

По отношение на предстоящото му участие на дискусия, посветена на цифровизацията, цифровите технологии и дигитализацията, Пеканов коментира, че България предстои да прави много важни стъпки в тази посока. В по-голяма част от класациите за цифровизация и дигитализация не сме на завидно добри места, но това е бъдещето. В условията на пандемия виждаме, че става все по-важно присъствието в дигиталното пространство и това е единственият шанс да бъдем по-конкуретноспособни, каза още Пеканов.

Припомняме, в края на работата на първото служебно правителство министрите Кирил Петков и Асен Василев направиха среща с работещите в Маришкия басейн, на която среща подкрепиха подписката им за запазване на работата на мините и ТЕЦ "Марица Изток 2", което всъщност противоречи на ангажиментите, поети от България в Зелената сделка и мерките, които се предвиждат в Плана за възстановяване и устойчивост.

Малко преди това Пеканов увери, че не е имал конфликт с Кирил Петков и Асен Василев, но все пак са имали различни мнения по частите в Националния план за възстановяване и устойчивост, както и за това как можем да се възстановим по-бързо от кризата.