Министрите на икономиката и финансите се срещнаха със синдикатите в "Мини Марица- Изток" в Раднево, съобщи БНТ.

Това е по искане на двамата министри.

Хората поискаха да бъдат запазени работните места в "Мини Марица-Изток" на въглища, които осигуряват препитанието на хиляди граждани. Както и да бъде запазена енергийната независимост на България до изчерпване на количествата.

От двамата министри бе поискано преразглеждане на позицията на България пред Европейската комисия по поетите ангажименти по Зелената сделка, както и централите от комплекса на Марица-Изток да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови технологии за работа с въглища.

"Маришкият басейн дава около 40% от електроенергията на страната и това са наши 40%. Те не са с вносна суровина. Много е важно да си останат тези 40% наши", заяви финансовият министър Асен Василев.

"За нас хората са много важно нещо. Говорим за над 10 000 човека работещи или 20 000 с техни семейства", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По думите му една от техните цялостни идеи е, че не могат да правят планове само на базата на стратегии. "Затова сме и тук на място и дискутираме", допълни той.

Той съобщи , че една от приоритетните индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора.

Кирил Петков заяви, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

"Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е индустриалните зони", каза Петков.

Припомняме, с влизането в сила на условията по т.нар. Зелена сделка "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" трябва да спрат работа и хиляди хора могат да останат без поминък. Въглищните региони са голямата въпросителна в Плана за възстановяване.

В сферата на енергетиката има три нови големи проекта, които да отговорят на критиките и препоръките на ЕК за по-чисти енергийни мощности за зелен преход, в тази сфера има червени линии между България и Европейската комисия, за бъдещото на въглищните региони. Служебното правителство направи заявка за преминаване на централата на природен газ, за което обаче са необходими сериозни инвестиции от една страна, а от друга страна, не дава отговор на въпроса какво се случва в минното дело.

Отделно на това има сериозни съмнения за ефективността при управлението на ТЕЦ "Марица Изток 2", а работодателите дадоха ТЕЦ "Марица изток 2" и БЕХ на главния прокурор Иван Гешев, защото те смятат, че двете държавни дружества умишлено поддържат ликвидността на енергийната система ниска, с което се уврежда интересът на държавата и нейното дружество ТЕЦ "Марица изток 2".

Бъдещето на Маришкия басейн стана е тема на обсъждане на среща при президента Румен Радев още в началото на мандата на служебното правителство.