Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи подновената лицензия за експлоатацията на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за следващия 10 годишен период.

За подновяване на лицензията е извършен и преглед на безопасността. Целта е била да се демонстрира спазването на най-високи стандарти за безопасност.

Заключението е, че за следващите 10 години с подновяване на лицензията, АЕЦ "Козлодуй" е с още по-високо ниво на безопасност.

Иван Андреев, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй, заяви, че получаването на лицензията е било национален приоритет. Направени са много изменения в посока повишаване на безопасността. Той припомни, че ползите за обществото от работата на пети блок на централата ще са огромни.

Снимка 321708

Източник: БГНЕС

674 млн.лв струват всички дейности по увеличаване на мощността и увеличаване на срока на експлоатация на двата блока.

През 2021 г изтича срокът на експлоатация, а през 2019 лицензията на шести блок.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че денят е специален, защото един от приоритетите на правителството е бил удължаване на лиценза на пети блок. Удължаването на лиценза е станало със собствени средства на централата. Вървят дейности по удължаване живота на шести блок, допълни тя.

Валидността на лицензията е от 6 ноември.