Енергийната сигурност на България е гарантирана, като в момента се работи по това ПАВЕЦ "Чаира" да бъде ремонтирана и да заработи до 12 месеца, а до 2035 година да бъде изграден 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", който да гарантира наличието на сериозна базова мощност.

Това увери съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков. Той изрази и удовлетворение от гласуването на Народното събрание, което с мнозинство прие споразумението, подписано вчера между държава и част от протестиращите енергетици.

"До 12 месеца ПАВЕЦ "Чаира" да влезе обратно в обращение и да можем да имаме тази сериозна балансираща мощност за българската енергетика. И още - преди 2035 година да вкараме блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", за да може заместващите мощности да се случат преди отпадането на въглищните централи", каза Петков.

Бившият премиер коментира и намеренията на "Възраждане", ИТН и евентуално БСП да внесат вот на недоверие срещу кабинета "Денков".

"Това, което видях вчера с "Възраждане", го видяхме със земеделците. Те ги изгониха, а вчера протестиращите ги накараха да си затворят телефоните. Всички разбират, че "Възраждане" се опитват да политизират тези реални протести. В този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков, който се справя много добре, няма. Виждаме, че всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност."

Обвинение към опозицията, че политизира проблема с миньорите и енергетиците, отправи и съпартиеца на Петков Радослав Рибарски.

Депутатите оставиха съдбата на въглищните централи на пазара

Депутатите оставиха съдбата на въглищните централи на пазара

Базови ТЕЦ остават в резерв