Цех 120 на завод 3 на „Арсенал” – Казанлък е бил проверен през февруари месец. Инспекция по труда е извършила проверката, която завършва с акт за неправилно съхранение на барутни вещества.
Актът е съставен на началник смяната в завода, заради неупражнен контрол.

Припомняме, в понеделник при инцидент по време на работа, възникна пожар, при който загинаха двама работници.

През февруари месец са констатирани няколко нарушения, сред които и съхранение на горивни материали в непосредствена близост до производствените помещения и необезопасени въртящи се части на машините.

Отбелязано е наличието на корозия на работното оборудване, както и липса на нивомерни устройства, които предпазват от преливане на цистерните за съхранение на опасни взривни вещества.

Инспекторите са отчели още непочистени от остатъчни взривни вещества работни места в края на работната смяна.

Подозират човешка грешка за инцидента в „Арсенал”

Подозират човешка грешка за инцидента в „Арсенал”

Областният управител е категоричен, че не е имало взрив

През февруари месец не е инспектиран обаче обект 67 – мястото, където възникна инцидентът в понеделник, защото не е работил тогава.

От ръководството на завода обяснили, че там дейността не се извършва ежедневно, заяви Йордан Йорданов, от Инспекцията по труда в Стара Загора, цитиран от БНР.

По думите му „Арсенал“ се проверява много  често, но е огромно предприятие и не винаги работят всички налични съоръжения, за да бъдат проверени непосредствено.
Още преди злополуката са планирани нови проверки в оръжейния завод през юни, септември и ноември.