Разлика в количеството гориво, за което сме платили и което са ни сипали, е най-често срещаната измама на родните бензиностанции. 60 на сто от всички установени нарушения на бензиноколонките са точно за несъответствие на зареденото количество гориво и отчетеното към системата.

100 милилитра е разрешеното отклонение, което обаче при някои бензиностанции надвишава неколкократно. Така например контролните органи са установили отклонение от 1,5 литра при заредени 10 литра гориво в обект на малка верига бензиностанции у нас.

Като бонус или не се срещат и случаи, при които на бензиностанцията са заредили малко повече гориво от това, за което е платено, като последният такъв случай е в София.

Всички тези данни представи на специална пресконференция министърът на икономиката Божидар Лукарски, който през последните дни обърна специално внимание на действията на бензиностанциите, нарушенията им, както и на качеството на горивото.

Припомняме, медийни разкрития за такива нарушения ядосаха премиера Бойко Борисов, който нареди на икономическото министерство ако трябва денонощно да проверява уредите за измерване на колонките на бензиностанциите.

Министър Лукарски настоя да подчертае обаче, че резултатите не са само от проверките, поръчани от министър-председателя, но и от всички от началото на годината досега.

„Всички средства за измерване са проверени", отчете икономическият министър и гордо обяви, че при под 1 % от всички уреди има открити нарушения. По-голямата част - 52 на сто, от тези нарушения, са разкрити при бензиностанции на големи вериги, а 48% при по-малките бензиностанции в страната.

Друго съществено нарушение освен разликата в сипаното и платеното гориво е и самото му качество. По думите на министър Лукарски проверките за качеството на горивото са около 1000 на брой, като при 7 на сто от тях са открити примеси.

Най-честото несъответствие за качеството на горивото в резервоарите ни е наличието на биоетанол и сяра. След направените проверки и откритите нарушения Министерството на икономиката вече е написало своите предложения за промени, а Лукарски дори ги е предал на премиера.

Сред най-съществените искани изменения е драстично завишаване на предвидените глоби. От икономическото министерство предлагат санкцията за бензиностанции, при които има открито несъответствие на зареденото и отчетено гориво да бъде в размер на 10 хил. лева. В момента тази глоба е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 1000 лв. за второ нарушение.

„Такава глоба може да изкара дори само една колонка на бензиностанция в рамките на един ден", отбеляза министър Лукарски.

Все пак се отчита над 100-процентно увеличение на наложените глоби на родните бензиностанции от началото на годината. Държавата е глобила за всички нередности бензиностанциите в размер на 1,5 млн. лева.

Друго предложение на Лукарски е създаването на единна система между всички отговорни за контрола върху бензиностанциите институции, сред които НАП, Агенция „Митници" и Българският институт по метрология. Данните в този регистър трябва да бъдат уеднаквени и до него всички институции да могат да имат непрекъснат онлайн достъп.