Най-малко две поколения научиха ценни уроци в последното десетилетие след световната финансова криза. Благодарение на кризата темата за финансовата грамотност беше широко застъпвана и като естествено продължение на това милиони души по цял свят подобриха уменията си да инвестират. Докато доверието в банковата система все още е разклатено, на пазара на финансовите услуги навлизат използването на FinTech технологиите. Секторът започна да разкрива благата си пред широката публика едва в последните години, когато на сцената се появиха лесно достъпни възможности за инвестиране в лицето на peer-2-peer (или за по-кратко Р2Р) платформите. Над 60% от общия ръст на FinTech сектора се дължат именно на Р2Р платформите за инвестиции в Европа. Моделът на Р2Р инвестирането не подмина и нашите ширини, където набира все повече популярност, благодарение на активното присъствие на Р2Р платформата iuvo.

Основаната в Естония компания е една от най-бързо развиващите се в Европа. Повече от €27 млн. инвестиции, над 6500 инвеститори от повече от 110 държави в цял свят е равносметката за iuvo за едва 2 години от старта. Най-сериозен е интересът към платформата от инвеститори от Великобритания, Испания, Германия, Скандинавските и Балтийските страни, където Р2Р като инвестиционен модел е добре познат. Когато говорим за инвестиции, все повече хора излизат от клишето на банковия депозит и търсят нови, по-доходоносни възможности за инвестиране на средствата си. Отлична такава възможност са Р2Р платформите.

Снимка 380257

Източник: Shutterstock

Какво представлява Р2Р? Накратко това е платформа, която позволява на частни лица да инвестират свободни средства в заеми на кредитополучатели, срещу което получават лихвен процент печалба. Заемите са предоставени за инвестиции от кредиторски компании, наричани още оригинатори. Възможностите за постигане на добра доходност с Р2Р са много, достатъчно е да разполагате с желание да инвестирате, а с iuvo е дори още по-лесно. Възможностите пред инвеститорите в iuvo са за 8.9% средна годишна доходност. Опитните инвеститори могат да разчитат на собствена стратегия, а тези, които тепърва навлизат в света на инвестициите, биха могли да използват филтрите за автоматично инвестиране за оптимални резултати.

Ръст на пазара

Основна причина за ръста на пазара на Р2Р в България е активното присъствие на iuvo. Макар платформата да е регистрирана в Естония, iuvo се ползва с доверие сред родните инвеститори. Профилът на хората, които използват Р2Р платформата като инвестиционен инструмент, е пъстър и включва инвеститори от 25 до 60 години. Някои от тях сравняват платформата с обслужващите ги банки и харесват това, че в iuvo получават много по-добро обслужване и неколкократно по-високи лихви от тези на банков депозит. С това хиляди българи се нареждат сред инвеститори от цяла Европа, тествайки и прилагайки на практика инвестиционните си стратегии за нисък риск и висока доходност.

Наскоро в платформата бяха добавени два нови оригинатора с атрактивни инвестиционни предложения от Потребителски, Бизнес, Ипотечни и Авто кредити. Резултатите за iuvo са значителни и това е благодарение на вече изграденото доверие в платформата. Именно върху създаването на сигурна, интуитивна и лесна за управление платформа са съсредоточени усилията на екипа. Голям плюс за iuvo се оказва произходът на кредитите, качени на платформата. Повече от 95% от предлаганите за инвестиция кредити са на оригинатори от страни в Европа, което печели доверието на инвеститорите. Друг основен момент е гаранцията за обратно изкупуване на вложената сума, с която всяка инвестиция е обезпечена, дори в случай на невъзможност кредитополучателят да изплаща вноските си.

Така за 2017 год. средният годишен процент на доходност на платформата е 8.9%, а инвеститорите с най-добра стратегия достигат до 15%. Набиращата популярност платформа се радва на сериозен интерес както от страна на опитни инвеститори, така и на такива, които са доверили първите си стъпки в света на инвестициите на iuvo. За последните 12 месеца инвестициите на пазара на iuvo са се увеличили шесткратно, а оборотът от България - пет пъти. Инвеститорската база пък е нараснала 300% за последната година, а българите на платформата са се увеличили със 127%. Прогнозите са позитивни по отношение на развитието на компанията. Очакванията са за сериозен ръст през следващата календарна година. Формиращата се Start-up култура може да се похвали с още един член, който гордо преминава в редиците на успешните компании.