НКЖИ инвестира 2 786 110 лв. в ремонта на жп гарата в Сливен.

„Радвам се, че точно тук, в град Сливен, имаме възможността да направим най-голямата си инвестиция в сградния фонд през последните години“, заяви главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Бисер Минчев по време на официалния старт на строително-ремонтните дейности.

По думите му, за да бъде изцяло завършен процесът на рехабилитация на железопътната инфраструктура, е необходимо превеждането на приемните здания в съответствие със съвременните европейски изисквания.

Инж. Минчев успокои, че ремонтът няма да пречи на движението на влаковете и пътникопотока. „За удобство на гражданите е създадена организация и структурно-ремонтните работи ще се изпълняват при нормално функциониране на гарата“, коментира той.

„Ще бъдат изпълнени всички изисквания относно трудноподвижните лица“, увери инж. Тони Грозданов, ръководител отдел „Изпълнение на програми с национално финансиране“.

Самата сграда представлява 3 блока: „Администрация“, „Обслужване“ и „Чакалня“. В чакалнята и административната част на сградата ще бъдат изградени и обособени помещения, които ще позволяват достъп на трудноподвижни лица със съответните санитарни възли. Ще бъде обособено помещение за майки с деца, така че да няма предпоставки за излизане на перона. Докато очакват пристигането на влака пък, малчуганите ще могат да прекарат времето в детски кът. Предвидена е подмяна на водопроводната мрежа, нова отоплителна инсталация, подмяна на дограмата и други дейности.

Кметът на Сливен Иван Радев изрази благодарности към транспортния министър Ивайло Московски и правителството за това, че тази най-значителна инвестиция в сградния фонд на НКЖИ се случва точно в Сливен. „Това е инвестиция не само за бъдещето на НКЖИ, но и за бъдещето на Сливен и за това, да имаме една по-привлекателна и атрактивна сграда в нашия град“, коментира пред News.bg градоначалникът.

Успешен старт на ремонтните дейности пожела и областният управител на Сливен Татяна Петкова. „Аз съм много радостна от този проект, защото това е голяма инвестиция в нашия град, която ще увеличи пътникопотока, ще направи привлекателен града“, коментира тя, доволна от инвестицията на НКЖИ.

Кметът и областният управител на Сливен бяха категорични, че жителите на Сливен и областта са очаквали с нетърпение ремонта на гарата.

Изпълнител на проекта е „Трейс-София“ ЕАД, чийто представител инж. Симеон Атанасов - ръководител на проекта e, бе подготвил специална презентация за това, как ще изглежда обновената гара в Сливен. На добър час пожела и инж. Атанасов със старта на строителните дейности.