3,2 млн. са работещите българи. Поне 2,5 милиона от тях обаче имат нужда от преквалификация.
Тези данни представи бившият министър на труда и социалната политика в кабинета „Костов" Иван Нейков в ефира на Нова телевизия.

Не сме некадърни, но ни остаряват знанията", отсече още Нейков навръх Деня на труда - 1ви май.

Провокиран от последните цифри, че 53 на сто от българите живеят с до 360 лева на месец, а средната заплата в България е 828 лева, ексминистърът на труда посочи, че няма как хората с ниска квалификация да имат високи доходи.

Ако нямаме увеличаване на капацитета на работната сила с високата квалификация, няма да имаме високи заплати", убеден е Нейков.

Той посочи и продължаващата тенденция работодателите у нас да не инвестират в квалификацията на работниците си, а просто да крадат квалифицираните работници.

Нейков съзря и една нова нагласа сред работодателите, а именно да мислят за внос на работна сила.
Това ще донесе сериозни проблеми с оглед на темите за бежанците и миграцията", предупреди експертът.

232 хиляди безработни у нас обаче не търсят работа, което ни нарежда трети по този показател в Европа, стана известно още от разговора с Иван Нейков. Той обясни, че има видима липса на мотивация сред хората.

„Те се колебаят дали да си изберат социални помощи и една минимална работна заплата", изтъкна бившият социален министър и определи това като отрицателният ефект от феномена „работещи бедни".

Като за финал Нейков прогнозира, че през идната есен ще има голям натиск от страна на работещите българи и съответно синдикатите за размера на минималната работна заплата.