Изненадващият ръст на цената на златото тази година даде нов живот на старите нежелани бижута, монети и дрънкулки, направени от благородния метал. Какво означава това? Все повече от тях се дават за претопяване.

Обикновено повече от една трета от доставките в света идват от рециклирано злато. През последните три години обаче продажбите в заложните къщи и компаниите, изкупуващи благородни метали, бяха се свели до минимум. Това обаче вече не е така.

След като цената на жълтия метал отчете най-големия си ръст от 2010 година насам, все повече хора решават да се отърват от старите си ненужни бижута. От там пък бижутерите и изкупвачите отчитат сериозен подем на бизнеса си, пише Bloomberg.

В момента те купуват повече злато, отколкото продават. По този начин рециклирането се превръща в ключов фактор за доставките на скъпоценния метал на световния пазар.

През 2011 година, след като стойността на кюлчетата се сви с над 45%, рафинериите за претопяване на метали отчетоха срив, като през миналата година продажбите им паднаха до 8-годишното дъно.

През първите шест месеца на тази година обаче бизнесът отчита 10% ръст в сравнение със същия период на предходната. Това е и първото нарастване от 2009 година насам.

Цените на златото са с 26 на сто нагоре, като през юли те достигнаха най-високото си ниво за последните 2 години до 1,375.34 долара за тройунция.