Европейската комисия пусна в действие нова платформа, която ще помага на потребителите и търговците да решават онлайн спорове, свързани с покупки, направени онлайн.

Платформата за онлайн решаване на спорове представлява единен портал за достъп, който позволява на потребителите и търговците в ЕС да уреждат споровете си, свързани както с национални, така и с трансгранични онлайн покупки.

Това ще става чрез насочване на споровете към националните органи за алтернативно решаване на спорове, които са свързани към платформата. Тези органи са били подбрани от държавите членки въз основа на критерии за качество и Комисията е била уведомена за тях.

Основни характеристики на платформата:

  • Платформата се използва лесно и е достъпна от всички видове устройства. Потребителите могат да попълнят формуляра за жалби чрез три лесни стъпки.
  • Платформата предлага на ползвателите ѝ възможността за провеждане на цялата процедура по решаване на спора онлайн.
  • Платформата е многоезична. Тя предлага функция за писмен превод в помощ на страните по спора, намиращи се в различни европейски държави.

Приблизително 117 органа за алтернативно решаване на спорове от 17 държави членки са свързани към платформата.

Комисията работи с държавите членки, за да включи в платформата всички държави членки и сектори във възможно най-кратък срок.

Алтернативното решаване на спорове представлява бърз и евтин начин за решаване на споровете. Общата тенденция показва, че споровете се решават за максимум 90 дни.

Опитът на европейските потребители, които са използвали алтернативното решаване на спорове, е по-скоро положителен: 70% са посочили, че са доволни от начина, по който жалбата им е била разгледана по тази процедура.

Това е допълнителен начин, по който потребителите могат да решават споровете си, и не замества възможността за започване на съдебно производство, което обаче обикновено излиза по-скъпо и отнема повече време (само 45% от потребителите са доволни от начина, по който съдът е разгледал жалбата им).

Търговците също ще имат полза от тази нова платформа, тъй като процедурите за алтернативно решаване на спорове ще им помогнат да избегнат значителни съдебни разноски и да поддържат добри отношения с клиентите си.