Взетите проби за шап от животни в бургаското село Резово са положителни.
Това съобщи генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов по време на пресконференция. Войнов каза, че е изолиран живият вирус на шап.

Заразата е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

В България и в останалите страни от ЕС животните не се ваксинират за шап, тъй като заразата е специфична основно за Турция и Иран, обясни директорът на НВМС.

"Инфекцията е съвсем прясна, тъй като преди няколко дни пробите, които бяха от Резово, бяха отрицателни," обясни Войнов.

Още днес ще започне незабавно умъртвяване на животните от селото. 90 крави, 60 овце, 50 кози и 50 прасета ще бъдат умъртвени, а в района ще бъде наложена 3-месечна карантина.

Ще бъде изградена и дезинфекционна площадка, на която да се обработват всички животни и хора, които излизат от Резово.
По този начин ще се възпрепятства разпространението на вируса както в България, така и в Европа, коментира Войнов.

Войнов съобщи, че огнището на шап в Кости е потушено, като приложените там мерки за справяне със заболяването ще бъдат приложени и в село Резово. Д-р Йордан Войнов увери, че всички стопани и в Кости, и в Резово ще бъдат обезщетени на 100%. Около 300 - 350 хил. лв. ще бъдат необходими за обезщетяването.
Тъй като стопаните от село Кости нямат банкови сметки, такива ще им бъдат открити с цел да няма злоупотреби с парите и да не се предават на ръка.

Според него първоначално парите могат да се вземат от републиканския бюджет, а по-късно ЕК може да покрие разходите по обезщетението.

Утре директорът на Националната ветеринарна служба заминава за Брюксел, където ще настоява страната ни да получи европейско финансиране за възстановяване на огражденията по границата с Турция.

Днес пристигат експерти от ЕК, които ще посетят двете огнища на шап в България. Утре земеделският министър Мирослав Найденов също ще бъде там.

От няколко години телените заграждения на граничната река Резовска са разрушени и животни от съседна Турция преминават и пасат и в района на селото, твърдят местните хора.

"Едно е да си граница между Австрия и Германия, или Германия и Франция. Друго е да си граница с Турция, където има над хиляда и сто огнища с шап. Ние в момента вършим на цяла Европа работата и затова заслужаваме да бъдат толерирани нашите усилия", посочи Войнов.

"Не само, че убиваме животните, ами и доплащаме на хората, които са потърпевши още пари, за да мине тази криза и тази болка. И това го правим и заради Европа, ако щете и заради нас самите", коментира премиерът Борисов мерките срещу шапа в неделя.

Войнов съобщи, че огнището на шап в Кости е потушено, като приложените там мерки за справяне със заболяването ще бъдат приложени и в село Резово.

Припомняме, днес у нас пристигат експерти от ЕК заради ситуацията с появата на тежкия вирус по животните в България.