През изминалата година броят на загиналите мотоциклетисти и неправоспособни водачи се е увеличил.
Това заяви председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, цитиран от БНР.

"Загиналите, които са с 50% повече, се оказва, че са мотористите. Другите, които са предизвикали по-голям брой пътнотранспортни произшествия, са хората, които нямат свидетелство за правоуправление", коментира Йонко Иванов. 

"Имаме задържане на т.нар. нови млади шофьори в брой на загинали, а именно от порядъка на около 186 души за 2007-2008 г.
Това е плод на по-доброто обучение през изминалата 2008 г. с въведените нови параметри, увеличения брой часове и въведените вътрешни изпити", посочи Иванов.

"Нашите показатели сочат около 95% успеваемост на изпита по теория и около 72% от първо явяване на изпита по практика", подчерта председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Йонко Иванов съобщи още, че желаещите да получат шофьорска книжка за категория „А" вече ще трябва да положат изпити в градски условия.

Курсът ще бъде от 20, вместо досегашните 12 часа. От тях 12 часа ще бъдат на полигон, а останалите 8 в градски условия. Самата категория „А" ще бъде разделена на подкатегории.