Да се започне спешно кадастрално заснемане на републиканските пътища.

За това се договориха изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков и изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Цветен Боев, съобщи money.bg

Договорът между двете страни се сключи днес в НАПИ във връзка със спешната необходимост от кадастрално заснемане на републиканската пътна мрежа.

Инициативата се наложи и поради големи брой разминавания, които експертите на НАПИ установяват в хода на проектирането, между парцеларните планове по техническите проекти и кадастралната карта на България.

Отстраняване на разминаванията в картите и плановете е от ключово значениеза качеството на пътните проекти, особено когато те са част от оперативните програми на ЕС.

При подписването на договора присъстваха инж. Илияна Захариева - директор дирекция „Проектиране, технически норми и правила" и Николай Нинов, началник отдел „Отчуждения" в правна дирекция на НАПИ.

Двамата изпълнителни директори уточниха реда за работа на двете институции при взаимното предоставяне на данни с цел да се постигне актуалното състояние на пътната инфраструктура в кадастралните карти на страната.

Вярното нанасяне на пътищата и трасетата в пътната карта на България има решаващо значение за GPS-системите, както и за бъдещото актуване на пътищата от републиканската пътна мрежа.