30 български предприятия за преработка на сурово мляко и на месо ще бъдат предложени за допълнително одобрение от Европейската комисия, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Предложението ще бъде направено на 6 февруари - вторник на Постоянния ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните в Брюксел.  

Мисията на Службата по храните и ветеринарните въпроси, която приключи днес, е проверила 20 предприятия в секторите за месо и мляко, одобрени от българските ветеринарни власти за износ за ЕС.
17 от тях са одобрени от мисията, 2 временно са спрени до другата мисия и 1 затворено.

Временното спиране е с цел да се отстранят пропуски, свързани с липсата на проследяемост на суровината и смесване на неотговарящо сурово мляко с покриващо изискванията.

Други 13 предприятия, въпреки че са били предложени за проверка от НВМС, а мисията не ги е проверила, остават в списъка за износ за страните членки на ЕС, обяви министър Нихат Кабил на специална пресконференция.

Той уточни, че от министерството ще предложат промяна в механизма за оценка на предприятията.
По време на среща между министър Кабил и евроекспертите е взето решение да бъде одобрен списък от български ветеринарни експерти, които да станат постоянно звено, работещо с всички предприятия.
България ще поиска още една мисия, която да инспектира предприятията в началото на месец март, обяви още министър Кабил.
Той посочи, че е взето решение да бъде проведена техническа среща между България и ЕК, на която да се проведе цялостно юридическо обсъждане на регламентите за млекопреработвателните предприятия, които работят с две линии.

Основните забележки на мисията на ЕС към българските предприятия са - недостатъчна ефективна обратна проследяемост при производството на храни, пресичане на технологичните потоци и риск от кръстосано замърсяване, наличие на неотговарящи на изискванията на ЕС суровини, използвани при производство на храни предназначени за търговия с ЕС, пропуски при маркировката на храните и неясно физическо разделяне на технологичните линии за производство на отговарящи и неотговарящи млечни продукти.

Българските предприятия имат една година преходен период, през която могат да се подготвят и да кандидатстват за одобрение за износ за страните членки на ЕС, подчерта министър Кабил и призова българския бизнес за толерантност и партньорство.