Цената за минута разговор и SMS от предплатена програма отпадат от потребителската кошница. Това стана ясно след актуализиране на последната от Националният статистически институт (НСИ), съобщава БТА.

Актуализирането се прави на база на потреблението на стоки и услуги от домакинствата през изминалата година, посочи председателят на НСИ д-р Атанас Атанасов.

По думите му стоките и услугите са с една по-малко от миналата година - 852. Той допълни, че са отпаднали 4 стоки и са добавени 3 нови.

Нови са например уред за здравословно готвене и новите видове фотоапарати, а в същото време от потребителската кошница отпада малкият компактен модел цифров фотоапарат, който почти не се ползва вече.

Има картел на пазара на мобилните оператори, убеден е Ивайло Мирчев

Има картел на пазара на мобилните оператори, убеден е Ивайло Мирчев

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, смята депутатът от ПП-ДБ

Наред с това са актуализирани разновидности на билети за влак в различни дестинации, наблюдавани вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги. През 2024 г. се планират над 40 000 регистрации на цени месечно в областните градове на страната. По този начин всеки месец изчисляваме национална инфлация и хармонизиран индекс, който служи за сравнение с останалите страни от ЕС и е критерий за влизането на България в Еврозоната, посочи още д-р Атанасов.

Той допълни, че подготовката за изчисляването от НСИ на регионалната инфлация ще отнеме поне една година. Шефът на института заяви, че от началото на 2024 г. НСИ е започнал да сключва споразумения с големите хранителни вериги, които са се съгласили да предоставят детайлна информация всяка седмица. В момента се разработва алгоритъм за обработка на тези данни, тъй като става дума за голям обем информация от всеки голям търговец, които трябва да бъдат обработени по подходящ начин.

През изминалата година НСИ е провел 283 статистически изследвания, а другите органи на статистиката - още 58, допълни д-р Атанасов.

С над 21% поскъпна малката кошница от началото на годината

С над 21% поскъпна малката кошница от началото на годината

Близо 17% е годишната инфлация по данни към ноември