Настоящата световна финансова криза не прилича на никоя от предишните, при които цените на хранителните продукти падаха, а сега бият всички рекорди.

Рухването на селското стопанство е много по-страшно от рухването на банките, защото от него зависи животът на целия свят.

За опасността от продоволствена криза предупреди зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова при откриването на семинара "Наука и аграрна политика", който се проведе в рамките на АГРА 2009. Това е втори ден на АГРА, като вчера участие взе министър Валери Цветанов.

Лошите прогнози са да се слеят две световни кризи - финансова и продоволствена, което води до политическа нестабилност, висока инфлация, нисък икономически растеж и трудно осигуряване на финансови ресурси за развитие, добави Бъчварова.

Според нея подобна кризисна ситуация може да се избегне като се потърси помощ от науката и се инвестира в земеделски култури с по-високи добиви.

По думите й недостигът на храни в световен мащаб до голяма степен бил следствие от намалените разходи за развойна дейност и научни изследвания в аграрния сектор.
При сегашната тревожна ситуация България е финансово стабилна и с добри макроикономически показатели, а при нормално развитие селското ни стопанство може да изхрани 2-3 пъти по голямо население, констатира Бъчварова.

В дългосрочен план ще бъдат направени нови инвестиции в научните изследвания, ще се помогне за стабилизацията на научните институти от сектора, съобщи още министърът.

Нейната препоръка към земеделските производители е внимателно да оценят отново своите инвестиционни намерения, за да бъдат полезни на себе си и на пазара.

Правителството има готовност да помага на българското земеделие, защото оценява като изключително важна задача продоволствената сигурност на България, увери заместник-министърът.