Превозвачите заплашват с протест, ако държавата не предприеме „незабавни и адекватни мерки" за неутрализиране на влиянието от поскъпването на горивата.

"Ще протестираме, чрез затваряне на основните транспортни артерии в страната, тъй като другите средства на комуникация са изчерпани".

Това се казва в писмо на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Съюза на обединенията в автомобилния транспорт до Министерство на транспорта, Народното събрание и транспортната комисия, съобщава Би Ти Ви.

Те обосноваха намеренията си с изключително тежките икономически условия, в които работят.

"Българският превозвач е принуден да оцелява в извънредни условия - високи цени на горивата, липса на адекватни мерки за защита от страна на държавата, която е изоставила изцяло регулативната си функция в областта на автомобилния транспорт", пише в писмото.

Превозвачите предлагат няколко начина, с които държавата може да се намеси, без да упражнява непозволен контрол над пазара.

Според тях може да се задвижи финансовия лост за промяна на акциза или да се въведе облекчен режим при заплащането му от превозвачите.

Браншовите организации настояват превозвачът да бъде третиран като краен потребител на гориво и да попадне под хипотеза, според която има право на възстановяване на платения акциз.

Различният режим на данъчно третиране в областта на косвените данъци е предпоставка за създаване на условия за нелоялна конкуренция между транспортни фирми от различните държави-членки, посочват още превозвачите.

Те дават пример с Италия, където автомобилният превозвач получава акциза под формата на дотации и компенсира в голяма степен загубата от плащането му.

На второ място, според превозвачите, държавата трябва да се намеси, за да отпаднат изцяло съмненията, че високите цени на дизела се поддържат изкуствено от големите петролни компании и те диктуват и манипулират българския пазар на гориво.