Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще окаже незабавно съдействие на българските превозвачи при търсене на компенсации от Гърция. Това става по разпореждане на министър Ивайло Московски във връзка с блокираната граница, съобщават от ведомството.

Темата е била обсъдена между заместника на Московски – Антон Гинев и представители на превозвачите. Те са поискали логистична и юридическа подкрепа. Освен това превозвачите са поискали да бъдат проучени законодателните възможности за завеждане на съдебни искове в гръцките съдилища, за предявяване на претенции за нанесени финансово-икономически загуби.

След „Илинден” блокираха и „Кулата”

След „Илинден” блокираха и „Кулата”

"Маказа" пропуска, но блокадата е във вътрешността на Гърция

От министерството на транспорта подчертават, че администрацията на ведомството веднага е започнала да проучва съдебната практика за завеждане на подобни дела в Гърция. Те уверяват, че българските превозвачи ще разполагат с необходимата информация своевременно.

БНР допълва, че по време на срещата тази сутрин протестиращите български превозвачи са внесли основните искания и предложенията, около които са се обединили в края на миналата седмица. Те са получили уверение, че работата на нашите институции в зоната за проверка и граничен контрол ще бъде оптимизирана. За тази цел щяла да бъде сформирана междуведомствена група.

Земеделци от Гоцеделчевско призовават държавата да не пренебрегва тежката ситуация на ГКПП „Илинден – Ексохи”, който вече трета седмица е блокиран за тировете. Изключение се прави на два пъти по един час. Хората са недоволни, че „Кулата” се отваря периодично, но за на „Илинден” само, когато им скимнело и то само за леките коли. Политиците не обръщали внимание на случващото се на „Илинден” – мерело се с двоен аршин.

Председателят на Сдружение "Басма" Иван Сабахлъков коментира, че работата им в момента е блокирана, защото Северна Гърция била своеобразен регионален център за доставка на резервни части за селскостопанските машини.