Безкомпромисен към строителите на АМ „Люлин" бе премиерът Бойко Борисов, който инспектира докъде е стигнало изграждането на магистралата.

Той провери в каква степен са изградените тунелите и мостовете й, като обеща на всеки 20 дни да ходи лично да проверява как върви работата на „Мапа Дженгиз".

Какво ще кажем на българската общественост. Този въпрос, в присъствието на медиите, премиерът зададе на строителната фирма.

От консорциума му обещаха да завършат обекта в срок.

Възложителят го е нямало през тези 5 г., а това е АПИ и държавата като цяло, недоволен бе Борисов.

Той посочи, че представители на правителството отиват да инспектират строителството на АМ „Тракия". Още от първия ден ще следим по график какво прави строителят на „Тракия", изтъкна министър-председателят и допълни, че за 5 г. нищо не е направено на АМ „Люлин".

По думите му сега обществото очаква да бъде свършена работа, която е пропусната през изминалите години.

Сроковете са ясни, санкциите са ясни, отсече премиерът.

От „Мапа Дженгиз" са му обещали след 3-4 дни да струпат на обекта много техника, за да се навакса забавянето.

Борисов посочи, че консултантът по строителството е получил 12 милиона лева, а в същото време не е свършил работа и за 1 лев.

Той допълни, че същата фирма е била консултант и за строителството на АМ „Струма". Затова и магистралата я няма, подчерта Борисов.

Не знам какво ги е консултирал и как ги е консултирал, но има места, на които мостовете са на 6-7 метра височина. Спокойно е могло това да се избегне и да се изхарчат доста по-малко пари, заяви Борисов и допълни: "Сега ще има повече контрол, ще ги наблюдаваме".

За нас изоставането е с 2 месеца по новите разчети, недоволен е Борисов, но от фирмата изпълнител са го уверили, че това може да бъде наваксано.

Премиерът не спести критиките си към строителите и пред тях заяви, че заради безобразията на възложителя и консултанта и от „Мапа Дженгиа" са работили безобразно.

Нали ще спрат смъртните случаи, попита премиерът представителите на турския консорциум.

От своя страна те заявиха, че са предприети всички мерки за сигурност.

За да е сигурна българската държава, че ще бъде положен качествен асфалт, страната ни се е снабдила с апаратура за измерване на плътността на асфалта.

На журналистически въпрос дали ще стигнат парите за строителството на магистралата Борисов заяви: „Да се надявам, че този път те ще влязат в срок, за да не се наложи да връщат пари и да не ги санкционираме".

За нас е важно магистралата да стане и да облекчи движението. Всичко е във вашите ръце, обърна се той към представителите на „Мапа Дженгиз".