Трябва да мислим за сигурни гаранции и подкрепа, така че българските земеделски производители да имат увереност да продължат да работят. Това заяви президентът Румен Радев на среща със земеделски производители от Белозем и Шишманци, Община Раковски, село Ръжево Конаре, Община Калояново и село Милево, Община Садово, чиято продукция пострада от градушка.

По думи на държавния глава е важно помощта да бъде изплатена възможно най-бързо - до края на годината. Целта е да може да бъде възобновен цикълът на работа за следващата година.

Ако държавата се отдръпне, ако не намерим заедно правилен подход и не мобилизираме всички институции от кметство, областна администрация, Министерството на земеделието до Народното събрание, ние рискуваме наистина да ви загубим и на мястото на тази българска продукция да се настани внос отвън, обърна се Радев към земеделците.

Христо Бозуков обеща максимално големи обезщетения за реколтата, унищожена от градушка

Христо Бозуков обеща максимално големи обезщетения за реколтата, унищожена от градушка

Заради военен самолет на съюзниците ни спрели обстрелването на градоносните облаци

От своя страна зам.-министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че в министерството разполагат само с 2 млн. лева за обезщетения. Той изрази очакване необходимите средства да дойдат по линия на актуализацията на бюджета, където са заложени 15 млн. лева за пострадалите от градушката земеделски производители.

Президентът подчерта, че е важно страната ни да не загуби българското производство и традициите и опитът, които има в производството на зеленчуци и плодове, както и да бъде осигурена помощ на хората, които искат да работят в тази област, така че да продължат да го правят.

В Белозем държавният глава посети църквата "Св. Георги Победоносец".