Среден добив от 390 килограма от декар пшеница отчетоха след прибирането на реколтата във Видинска област.

Общо 134 444 декара са засети през тази година с пшеница в областта. Най-високи са добивите от пшеница в община Грамада, където от декар стопаните са получили по 440 килограма. Най-ниски са резултатите в община Белоградчик - 150 килограма от декар.

Средният добив на пшеница от декар засята площ през 2007 година бе 87 килограма, като над 9000 декара засети площи тогава бяха унищожени от продължително засушаване. Средният добив на ечемик от декар в региона е 370 килограма. Общо 20 864 декара са засети с ечемик във Видинска област.

Добивите в Бургаско са високи от по 420 - 430 килограма на декар или общо около 750 хиляди тона от целия регион.
Миналата година средният добив е бил 250 килограма от декар. Около 250 - 260 лева за тон е в момента изкупната цена на фуражната пшеница.

За хлебната все още няма цена, тъй като търговците твърдят, че цялото количество от региона е с лошо качество и става само за фураж. Около 300 - 320 лева искат производителите за хлебната пшеница.

По думите обаче на председателя на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров, цитиран от БНР, няма лаборатория, която да измери качеството на зърното и да каже кое е за хляб и кое - за животни.

В момента се търгуват само малки количества от тазгодишната реколта, каза Киров. Това се прави само от производители, които имат да плащат спешни дългове.

Държавният резерв започна да изкупува зърно от днес. Общото количество, което ще бъде изкупено от държавата, е 150 хиляди тона от цялата страна.

Според Киров и там цената няма да е по-висока от предлаганата от търговците, тъй като Държавният резерв изкупува пшеницата на пазарни цени, а в момента единствената цена на пазара е тази на фуражната.