До утре могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis, земеделците, отглеждащи картофи, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) и култивирани гъби, съобщават от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Приемът започна на 12 юли 2024 г.

Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на земеделците за 2024 г. Заявленията се приемат в областните дирекции на ДФЗ по места спрямо постоянния адрес на физическите лица или седалището на едноличния търговец или юридическото лице. Може да се кандидатства лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвено от Държавен фонд "Земеделие".

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Предоставя се помощта de minimis за 2024 г.

Общият бюджет за помощта е в размер до 13 000 000 лв. Средствата са разпределени както следва:

  • за картофи - до 7 000 000 лв.;
  • за черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) - до 5 000 000 лв.;
  • за култивирани гъби - до 1 000 000 лв.

Максималният размер на помощта de minimis за един земеделски стопанин или едно предприятие за три последователни бюджетни години (2022 г. - 2024 г.) не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро - 48 895.75 лв. Окончателният размер на ставките по помощта се определя от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) след приема на заявления за подпомагане и се утвърждава с решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие".

Указанията за предоставяне на помощта са публикувани на сайта на ДФЗ.

МЗХ още в петък плаща за щетите на стопаните с унищожени ферми

МЗХ още в петък плаща за щетите на стопаните с унищожени ферми

След това започва работата за подпомагане по de minimis