Членове на групи за споделено пътуване блокират Народното събрание. За това се заканиха от Българско либертарианско общество.

Те са недоволни от решението на Министерския съвет да предложи мерки, с които се овластява ДАИ да събира данни срещу физически лица дали извършват или участват в споделени пътувания. Глоба за нарушението е 1500 лева

Това е лобистки закон и директно намалява личните ни свободи, смята Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество.

Фейсбук групите имат готовност да се обединят и да протестират. Ще се блокират части от столицата. От организацията са категорични, че има лобизъм в закона, който цели да осигури комфорта на скъпите автобуси.

Отнемането на малки части свобода е много лесно за правителствата не само у нас, убеден е Панчев.

Либертарианците припомниха, че Европейската комисия е представила Европейска програма за икономика на споделянето, в която препоръчва на държавите-членки да не пречат на иновативни бизнеси като Uber, Airbnb.

Аркади Шарков, който е консултант по устойчиво развитие, каза, че споделените пътувания пестят вредни емисии.

Либертарианците също така се заканват да изготвят и разпространят пътнически наръчник как да се предпазим от санкции на ДАИ, ако законът бъде приет. Бюрокрацията не знае какво прави, подчерта Шарков.

Либертарианците съзират и корупция при прилагането на закона от ДАИ. Щели да се искат пари под маста за да се избегнат глоби.

Групата София-Бургас включва 30 000 души. Дневно има около 30-40 постинга за споделени пътувания.

Либертарианците имат надежда да вразумят Транспортна комисия. Протести ще има и в Бургас, Варна и Пловдив, както и в други големи градове. Хиляди се очакват да излязат на протест. Част от протеста ще включва и опити да се попречи на законотворците свободно да стигнат до НС, а да споделят пътуването си с шофьорите си и с колегите си.