В приватизационните договори вече ще бъдат вписани поетите ангажименти от съответния купувач за инвестиция, като те ще се посочват по вид, размер и срок.

Това предвиждат промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които НС гласува на второ четене, съобщи БНР.

Според Закона в приватизационния договор също ще се предвиждат неустойка при неизпълнение на задълженията за инвестиции.

Парламентът гласува, че купувач, неизпълнил задълженията си по приватизационен договор за окончателното уреждане на просрочени задължения и на неизплатени заплати, не може да прехвърли придобитите акции от дялове.

Също така докато купувачът не изпълни поетите задължения, не се допуска намаляване на държавното или общинското участие в приватизираното дружество.

Това може да става само с разрешение на агенцията по приватизация.

След дълги спорове, депутатите гласуваха, че доставчиците на електро и топлоенергия в преносните и разпределителните предприятия принудително ще могат да събират вземанията си. Това е поредната промяна в Закона за енергетиката, която парламентът гласува на второ четене.