Икономиката продължава да потъва, е споделил председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев на среща с президента Първанов, който провежда поредица от срещи с представители на бизнеса.

Припомняме, последователно при държавния глава днес бяха шефовете на БСК, БТПП и АИКБ.

Опасностите пред българската икономика са немалки - те са свързани освен с дефицита по текущата сметка и с дефицита по валутната сметка, тъй като липсата на преки чуждестранни инвестиции поставя под опасност натрупванията, които има България във валутния резерв, каза Данев.

Единственият положителен сигнал за българската икономика през последните месеци е в сектора на промишлеността, където има ръст на износа и на поръчките, посочи Божидар Данев.

Освен растящият дефицит по текущата сметка липсват и преки чужди инвестиции.

Оценката на Българската стопанска камара обаче е, че икономиката ни продължава да потъва. Освен растящият дефицит по текущата сметка липсват и преки чужди инвестиции.

Има натрупани трайни деформации в икономиката ни, които увеличават цената на кризата, коментира още Данев, като според него сред тях са бумът на строителството и пазарът на недвижимите имоти, спекулативните капитали, както и погрешно водената енергийна политика, в резултат на която икономиката ни е енергоемка.

Сериозен проблем остава и междуфирмената задлъжнялост, която води до фалит на фирми и увеличава безработицата, посочи още Данев.

От своя страна от БТПП очакват се още фалити на фирми до края на годината.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов призова държавата да изплати 100% от задълженията си към фирмите. Ръководството на БТПП разговаря с президента Георги Първанов и обсъди развитието на икономическата криза, мерките на правителството за справянето с нея, както и актуализацията на бюджета.

От БТПП очакват се още фалити на фирми и спиралата на кризата да продължи надолу.

Държавата трябва да се изплати на фирмите, а не да бави парите, защото това затруднява бизнеса да погасява задълженията си към НОИ и да плаща на работниците си. Той прогнозира, че спиралата на кризата ще продължи да върви надолу, ако държавата не се издължи на 100% на фирмите и ще има още закрити предприятия до края на годината.

В условията на криза ще се работи повече и ще се печели по-малко, каза Симеонов.

От БТПП смятат, че през бюджета не трябва да се преразпределят 42% от публичните разходи, след като ГЕРБ са записали в програмата си 35% от БВП. Цветан Симеонов призова за по-добра координация между институциите, както и за по-добър синхрон в самото правителство, за да няма противоречиви сигнали към чуждите инвеститори.

От Асоциацията на индустриалния капитал са информирали президента, че редица от антикризисните мерки вече се реализират, но по някои от тях има изоставяне.

Председателят Васил Велев съобщи след срещата си с държавния глава, че сред неизпълнените мерки е създаването на регистър на задълженията на държавата към бизнеса и приемането на законодателни решения за даване на гратисен период за фирми, към които държавата има задължения.

Той поясни, че искането за такъв ваканционен период е защото фирмите, към които държавата има задължения, не би трябвало да бъдат лимитирани. Гратисният период ще им помогне да могат да участват в обществени поръчки и проекти, финансирани от европейските фондове.

Велев съобщи още, че представителите на Асоциацията искат на фондовата борса да бъдат качени големите енергийни български компании, като се предложи за продажба миноритарен дял от тях.

С това ще се привлекат чужди инвестиции, ще се даде възможност на пенсионните фондове да инвестират на българската борса, а не в чужбина, коментира Велев и подчерта, че чрез предлагането на атрактивни пакети на борсата българските пари ще работят в България.

Велев посочи още, че за Асоциацията е важно да отпаднат забраните пред сребърния фонд да инвестира на капиталовия пазар. Велев отбеляза по отношение на анктикризисните мерки на кабинета, че при възстановяването на ДДС има известно подобрение, но не и по отношение на плащанията за изпълнение обществени поръчки и изпълнените проекти, финансирани от европейски програми.