Министерският съвет одобри споразумение за продажба на годишно разпределено количество емисии между България и Малта. В края на 2016 г. Малта е проявила интерес за закупуване на такива емисии, защото България има излишък.

На 16 март в Министерството на околната среда и водите е получено официално писмо и ведомството предприема своевременно мерки по този въпрос. Това ще бъде първата подобна сделка в Европейския съюз. Ако тя протече добре и за двете страни ще бъде повод за последващи такива сделки, според правителството.

В момента в ЕС има 5-6 държави, които имат подобни излишъци. България ще разполага с тези излишъци до 2020 година.

До края на периода приходите се очаква да бъдат в рамките на 2,5 млн. лева. Те ще бъдат използвани за бъдещи сделки за проекти за намаляване на емисиите на парниковите газове и адаптация към изменението на климата.

В съобщение до медиите от "Дондуков 1" обясниха, че става въпрос за емисиите от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) - транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. Страната ни има за цел повишаване на емисиите от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии с не повече от 20% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 година.

От министерския съвет уточняват също, че когато емисиите на парникови газове на държава членка са по-малки от определения лимит за тази година, 5% от него могат да се продават на други държави членки. Това може да стане чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач. Излишъкът може да се прехвърля като запас за следващи години.

Оказва се, че през 2013 и 2014 г. страната ни е преизпълнила целта си. Затова разполага с емисии за прехвърляне и продажба. В резултат от преизпълнение на целта, страната ни ще разполага със значителни излишъци и до края на 2020 година.