Производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат „Кремиковци", са обявени от синдика на дружеството за продажба на 13 септември.

Активите на дружеството, което е в несъстоятелност, са описани в Доклад за определяне на пазарна стойност от 19 юли 2010 год., изготвен от „Консултантска къща Амрита" ООД.

Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565,517 млн. лв.

Продажбата ще се извърши чрез търг с тайно наддаване.

Книжата за продажбата са в канцеларията на синдика Цветан Банков.

За участие в наддаването се внася така нареченият задатък от 10 процента от оценката в размер на 56 551 751 лева по особената сметка на синдика на комбината в Българска банка за развитие.

Предложенията за цена се подават заедно с квитанцията за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдика в деня на продажбата от 12.00 часа до 13.00 часа.

Веднага след изтичането на този срок синдикът ще обяви постъпилите предложения за обособената част от имуществото на комбината в присъствието на явилите се кандидати за покупка.

Припомняме, "Кремиковци" е официално в несъстоятелност с решение на съда от 31 май тази година.

Началото на края на комбината започна през октомври месец 2008 година, когато бе изключена Първа доменна пещ.

В продължение на повече от година периодично синдикатите в металургичния комбинат провеждаха протести с искане за ясна позиция на държавата по бъдещето на комбината.