България и Румъния работят по осъществяването на съвместен проект за подобряване на корабоплаването по Дунав. Това съобщиха от Министерството на транспорта.

Проектът, наречен FAST Danube 2, е подаден днес за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Той предвижда реализиране на инженерни мерки в общия участък на реката, които ще подобрят условията за корабоплаване и безопасността на трафика.

По думите на транспортния министър Георги Гвоздейков вече са започнали реални действия по два ключови проекта с Румъния, които в продължение на години са били само добро пожелание.

"Благодарение на силната политическа воля и диалог между правителствата, двете държави работят активно за подобряване на транспортната свързаност в Дунавския регион", подчерта той.

Според Гвоздейков тази инвестиция е важна, защото ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от огромна полза за бизнеса.

Трети мост на Дунав ще има, кога - все още не се знае

Трети мост на Дунав ще има, кога - все още не се знае

Постигната е договореност да бъдат подписани две споразумения в най-скоро време

Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния подадоха съвместна апликационна форма пред Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на проекта е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 г. да станат ясни резултатите от оценката на проекта.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на долен Дунав, Румъния. От българска страна, партньор е Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Припомняме, че в края на ноември миналата година две министерства - на транспорта и съобщенията, и на регионалното развитие и благоустройството, предприемат спешни действия за завършването на екологичната оценка по проекта FAST Danube. Тогава от Министерството на транспорта съобщиха, че този проект се финансира от Механизма за свързване на Европа 2014-2020. Бенефициенти по него са Речна администрация за Долен Дунав - Галац (AFDJ), Румъния и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД), България. Основната цел на проекта е да се подобрят условията за корабоплаване и да се повиши безопасността на трафика в общия участък на Дунав между България и Румъния, като се увеличи броят на дните в годината, в които реката е плавателна. Очакванията са това да доведе до увеличаване на трафика на превозваните стоки с 20 процента.

България работи за по-бързо и сигурно корабоплаване по Дунав

България работи за по-бързо и сигурно корабоплаване по Дунав

"FAST Danube" е финансиран от Механизма за свързване на Европа 2014-2020