Една трета от глобалните инвеститори прогнозират излизането на още една страна от Европейския съюз в близките три годни. Това показват резултатите от анкетата с управляващи активи, проведена от Bank of America Merrill Lynch.

В същото време анализаторите на банката отбелязват, че Brexit е влошил оценката на глобалните инвеститори за европейските акции в максимална степен за цялата история на измерването на техния очакван тренд.

Рисковата премия, свързана с Европа, ще бъде главен двигател на пазарите на акции през следващите шест месеца, смятат повечето анкетирани инвеститори. А една трета от тях очакват – още една страна да реши да напусне ЕС в близките три години, което ще бъде началото на края на общността, се отбелязва в изводите от проведеното допитване.

Както пишат анализаторите на Bank of America, Европа е била най-перспективния регион от гледна точка на инвеститорите от момента на стартирането на първата програма за парично стимулиране на ЕЦБ. Но решението на Великобритания да напусне ЕС е „сломило бичия тренд”.

Четири процента от глобалните управляващи активи залагат на падане на акциите на компаниите от еврозоната през този месец, докато миналия месец 26% от тях вярваха и залагаха на техния растеж. А това е най-голямата негативна промяна за всички времена в оценката на инвеститорите за акциите през такъв кратък срок, се посочва в анализа на банката, цитиран от rns.online.

Отбелязва се също така, че акциите на компаниите от Великобритания, както и преди, остават най-неперспективни  от гледна точка на глобалните инвеститори.