От недостиг на работна ръка скоро ще започне да страда ВМЗ-Сопот. За това сигнализира министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на изслушване пред депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика.

Темата за завода повдигна народният представител от „БСП Лява България" Жельо Бойчев, който поиска да разбере какво е текущото състояние на ВМЗ-Сопот и какви са перспективите пред дружеството.

В отговор министър Лукарски напомни, че само преди дни и по настояване на премиера Бойко Борисов ВМЗ-Сопот обеща, че ще изплати всичките си задължения към община Сопот.

„Кметът на Сопот е кмет на БСП, което показва, че икономиката няма цвят и не държим на партийните различия", подчерта икономическият министър и определи постигнатото споразумение като „глътка въздух" за общината.

По отношение на  състоянието на дружеството министър Лукарски се похвали, че ВМЗ Сопот от 15-20 години не е отчитал по-добри финансови резултати от миналогодишните. Като доказателство той посочи, че през 2015 г. дружеството е спечелило почти 30 млн. лева. За сравнение печалбата през 2014-а година е била в размер на 256 хил. лева.

Точно преди коледните празници пък в завода са назначени 3000 нови работници.

Ние не смогваме с работната ръка, за да отговорим на всички заявки. Търсим чак от кърджалийския край специализирана работна ръка", се оплака министър Лукарски и прогнозира: „Ще се появи тази година проблем с недостиг на кадри".