От ВМЗ ще изплатят дълга си към община Сопот без това да затрудни работата на завода. Това каза кметът Деян Дойнов пред БНР след разговор с ръководството и синдикатите на оръжейницата. Дойнов отказа да посочи параметрите на споразумението.

Изпълнителният директор на завода Иван Гецов бе благосклонен към проведените преговори. "Взехме взаимноизгодно решение и това няма да се отрази на изплащането както на заплатите на работниците, така и на задълженията ни към партньорите и на основната ни дейност", каза от своя страна Гецов.

Към момента ВМЗ дължи на общината 2 милиона лева от неизплатени местни данъци и такси. През последния месец на четири пъти бяха изплатени общо 750 000 лева. В понеделник пред БНР Деян Дойнов каза, че единственият компромис, на който е готов, e ВМЗ да им плати 80 на сто от сумата веднага.

 

След среща на Дойнов с премиера Бойко Борисов миналата седмица бе заявено, че до вторник дълговете на оръжейния завод трябва да бъдат изплатени.

 

В същото време от КТ "Подкрепа" в предприятието заплашиха с протести, защото лишаването на ВМЗ от такава голяма сума ще наруши работния процес.

В изявление за Радио Пловдив синдикалният лидер на "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов призна, че още не са видели споразумението, което им е било само устно съобщено от директора на оръжейницата. Синдикатите са готови да поискат оставката на директора на оръжейницата, ако има проблем с дейността на завода.