Производители настояват за по-строг контрол за вносните зеленчуци, предаде БНР.

Исканията им са по-конкретно насочени към продукцията, която влиза у нас от Турция, Македония и Албания.

Изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев изтъкна, че в момента родните домати са с отлично качество, но на пазара има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

По негови думи българските зеленчукопроизводители нямат възможност да продават продукцията си на гръцката борса, защото при всеки техен опит започват редица проверки, камионите им се запечатват и те са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

Земеделци на протест заради ниските изкупни цени на доматите

Земеделци на протест заради ниските изкупни цени на доматите

Спрямо 2018 г. цената е паднала с близо 80 стотинки

Кунчев негодува, че от Българската агенция по безопасност на храните не правят нищо по въпроса. Той изрази мнение, че НАП също трябва да следи какво се внася в страната.

"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става - той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни ситуацията Кунчев.

Според него европейското подпомагане не е ефективно и посочи, че от 2015 г. насам няма промяна в отпусканите средства.

99% от търговците лъжели, че плодовете и зеленчуците са български

99% от търговците лъжели, че плодовете и зеленчуците са български

У нас липсва адекватна политика в селското стопанство според Сергей Иванов от Центъра по биология на храните