Над 3000 производители на тютюн от цялата страна протестират на автомагистрала „Тракия".

въпреки че нямат разрешение за протеста, те блокираха в двете посоки АМ„Тракия", при разклона за гр. Карлово.

Въведен е обходен маршрут - Стара Загора - Чирпан - Плодовитово.

Около час след началото на протеста стана ясно, че министърът на земеделието Мирослав Найденов пътува към земеделците и както те настояваха преди това ще има незабавна среща. Освен това бе обявено, че днес ще заседава Националния борд по туриизъм.

Тютюнопроизводителите от цялата страна се събраха с искане незабавно да им бъдат изплатени държавните компенсации, както са ги получили миналата година - преди Коледа.
Протестиращите искат и отговор на въпроса какъв ще бъде размерът им.

Това съобщи Веселин Димитров, член на Асоциацията на тютюнопроизводителите, за да могат да преценят сиутацията, тъй като са зпалшени от масови фалити.

Тютюнопроизводителите заплашиха, че ще преминат и към блокада митниците на границата с Турция и с Гърция, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Земеделците искат да получат писмено решение от Министерския съвет, че са предвидени 160 млн. лева от акциз, които според него се полагат на работещите в отрасъла.
По данни на Министерството на земеделието регистрираните тютюнопроизводители са около 40 000, но още 150 000 души са ангажирани в производството като работници.