За национален протест се готвят тютюнопроизводители от цялата страна. Това обяви зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков, цитиран от БГНЕС.

Ниските изкупни цени на тютюна, съмненията за картел и огромното количество договорен тютюн, който не се изкупува, са вдигнали целия сектор в стачна готовност.

Кичуков предупреди, че дават срок до края на седмицата, преди да излязат на протест. Той подчерта, че тютюнопроизводителите са в стачна готовност в национален мащаб.

По думите му проблемите са навсякъде - в Пиринския край, Кърджалийско, Хасковско, Пловдивско, Старозагорско, както и в Бургаско.

Производителите на тютюн са получили уверение от страна на земеделското министерство, че до края на седмицата ще има някакви резултати. Последното нещо, което те искали, е да излязат да си решават проблеми по улиците.

В петък представители на сектора са представили проблемите си по време на среща с министър Десислава Танева. Асен Кичуков смята, че има „някакво разбиране” от страна на министерството.

Производителите възнамеряват да проведат разговори и с търговските фирми на пазара ни. Около 40-45 % от продукцията не е договорена за изкупуване.

Агенцията за приватизация и Комисията за защита на конкуренцията били сезирани за съмненията за картелни споразумения.

Като друг сериозен проблем Кичуков открои, че тази година има висококачествени тютюни във всички сортове, а цените са по-ниски, вместо да са по-високи.

На пазара се появявали нови търговци, но разговорите с тях се водели от стари фирми и договорите се прехвърляли към старите фирми.

Друг сериозен проблем било, че все още не са изплатени на производителите тютюни, които са били изкупени преди 3 месеца.

Асен Кичуков е категоричен, че хората изнемогват, защото разчитат на това да получат пари за продажбата на стоката си.