Производителите се опасяват от фалити, заяви Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Нова телевизия. По думите му основният им повод за притеснение е липсата на цена за новата реколта и конкурентният украински пазар. "По-големият проблем пред нас е вносът на зърно, пшеница, ечемик, царевица от Украйна, който не е контролиран по никакъв начин. Това е зърно, което те произвеждат с много по-ниска себестойност от нас, защото те не изпълняват зелената сделка, препаратите, които те използват, са забранени у нас от години", обясни Проданов.

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че са произвели продукция с много висока себестойност, обясни още Проданов. "1 декар пшеница излиза около 350 лв. да се произведе, при 500 кг. добив излиза 70 стотинки на килограм пшеница. В момента такава цена няма дори и на международните борси, така че много от колегите ще бъдат принудени да продават под себестойността. А това води до фалити", поясни той.

Зърнената реколта в света е добра и цените ще са достъпни, очакваме 7 млн. тона от пшеница, заяви от своя страна Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева отрече да има внос на зърно от Украйна, както твърдятот асоциацията. "Официално знам, ако е вярна моята информация, че няма официален внос от Украйна", категорична бе тя за пшеницата. "Нямаме притеснения, че българският хляб ще се произвежда от украинска пшеница".

Законът за 0% ДДС на хляба и 0% ДДС на брашното вече е в сила и според Мариана Кукушева, намалението вече се отразява на кошницата на потребителя. Около месец ще е нужен обаче, за да се въведе в производството брашното без ДДС ставка.

В момента производителите не използват брашно с нулево ДДС, но при хляба във всички търговски вериги - и български, и чужди - цените са намалени с 20%.

Отделно на това са промоциите. Мярката е трайна и по думите на Кукушева в рамките на тази година ще се отсеят от сектора тези, които работят на сива или дори на черно - там където са намалени с 20% всички видове хляб, това е белият сектор. За първи път се случило приемане на една напълно социална мярка и "ако някой колега си представя, че може да прибере тези 20% или част от тях, това е типичен пример на сива икономика и спекула".

По думите ѝ дефиницията за хляб включва всички типове хлябове. Закуските и сладкарските изделия са останали извън обсега на тази мярка. "Очаквам при влизане в сила на 0% на брашното, и там да има намаление". Поне един месец ни трябва, за да усетим и липсата на ДДС при него, добави Кукушева.