Исканията на млекопроизводителите за повишаване на изкупната цена на млякото са нереално високи.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Той допълни, че не е правилно да се прави сравнение с бранша в останалите европейски държави.

"В някои европейски държави договарянето на квотите се извършва на смесен принцип - с участие на държавата и ЕС", заяви земеделският министър.

Приоритет на ведомството през 2008 година ще бъде животновъдството, каза още министър Кабил.

По-късно обаче след срещата между него и представители на протестиращите стана ясно, че от първи януари субсидията за литър качествено краве мляко става 20 стотинки.

Засилено е полицейското присъствие пред сградата на Министерството на земеделието и продоволствието, където се провежда протестен митинг на млекопроизводителите от страната.

Над 20 полицаи и шест полицейски автомобила са в района.

Протестът започна със закъснение, тъй като автобусите, пристигащи от страната с млекопроизводителите, са били придружавани от полицейска охрана.

Над 200 млекопроизводители излязоха на протест пред Министерството на земеделието и продоволствието заради проблемите в бранша.

Протестиращите настояха за отпускане на целогодишна субсидия съответно за краве мляко - 20 стотинки на литър, овче и биволско мляко - 40 стотинки на литър.

Освен това те настояват и за подпомагане за изхранването на животните, премахване на ограничението за горен праг в субсидията до 150 хил. лв. от Държавен фонд "Земеделие" за един земеделски производител.

Млекопроизводителите поискаха и освобождаване на ДДС за всички инвестиционни проекти, свързани със земеделието и животновъдството, отпускане на финансиране за национален млечен борд, съгласно Закона за животновъдството, и още бързо стартиране на комисията за разпределение на квоти от националния резерв.

Ако не бъдат обаче изпълнени всички искания до 2 седмици, протестиращите се заканват да предприемат ефективни протести в национален мащаб, придружени с блокиране на главни пътни артерии в различни части на страната.