Намалява интересът на тютюнопроизводителите към държавната субсидия, заради зачестилите проверки, които се правят и изискването, кандидатстващите да имат платени здравни и социални осигуровки.

Тютюнопроизводители в района на Кърджали масово се отказват от държавната финансова помощ заради задължения към Националната агенция по приходите, съобщи money.bg, позовавайки се на БиТиВи.

Близо половината от регистрираните стопани няма да получат субсидии, защото не могат да платят задълженията си към НАП, които в някои случаи надхвърлят 2 000 лева.

След отпадането на премиите, сега за първи път у нас производителите на тютюн се включват в схемата за национални доплащания. 15 май е срокът, в който селските стопани могат да подават документи за субсидии, без да им бъде начислявана лихва за закъснение.

За да обслужат големия брой производители, службите по земеделие в област Кърджали работят без почивен ден трета седмица. Разбирайки, че трябва да са изрядни към приходната агенция, повечето от стопаните се отказват да подават документи за субсидии. Оказва се, че някои от тях с години не са плащали осигуровки.

 Над 14 хиляди са регистрираните тютюнопроизводители в района на Кърджали. Документи са подали около 7 хиляди.

Веселин Михов допълни, че всички, които са се регистрирали, ще спечелят. Тези, които са се отказали и са се уплашили от плащанията към държавата, ще бъдат в по-неизгодна позиция.

Размерът на националните доплащания ще бъде приет от Министерския съвет. Въпреки че той все още не е ясен, и тази пролет в района на Кърджали масово се засажда тютюн.