Българските производители на вино, няма да бъдат ощетени заради световния скок на цените, когато им бъдат изплащани сключените от тях договори за финансиране по мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Това каза днес Ангел Кинанов - заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" на кръгла маса по темата, съобщава БНР.

Мярката е инвестиционна, бюджетът й за 2007-2008 г. е в размер на 18 млн. евро, като от началото на пролетта бяха договорирани малко над 17 млн. евро, а до 30 юни бяха изплатени 9 млн. евро, съобщи Кинанов.

Останалите средства ще бъдат прехвърлени по бюджета на мярката за следващата година.

Процедурата за кандидатстване е максимално облекчена, като това става с формуляри по образец, посочи още Кинанов. Той отбеляза, че при разработването на методологията за допустими пределни цени на определени дейности, през миналата година е била проведена широка дискусия сред производителите на винено грозде и са били взети предвид всички фактори като инфлация и промяна в цените на основни суровини.

Договорите, които са сключени и изплатени, дори и тези, които са прехвърлени за следващата година, ще бъдат изплатени по много актуални цени, каза Кинанов.

Тази година предстои да стартира новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Тя е изпратена на ЕК, като са спазени всички срокове, очакваме скоро да бъде одобрена от Брюксел и да започнем с изготвянето на новата методология за определяне на допустимите цени, обяви Кинанов.

Държим да изготвяме процедурите по програмата съвместно с представители на бранша, за да се усвояват максимално добре средствата, посочи пред журналисти Кинанов.

По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор се възстановяват до 75 процента от направените инвестиции, а минималният праг за кандидатстване е 1 декар лозе, което означава че се обхващат голям брой производители, каза още Кинанов.