Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни национални протестни действия.

Те ще преминат към ефективни протести, ако до първото четене на законопроекта за държавен бюджет в Народното събрание няма промяна на заложените проекти за земеделие.

„Първото четене на Бюджет 2012 ще бъде около 16-17 ноември и ако дотогава няма промяна ще свикаме пресконференция, на която ще обявим датата за започване на ефективните протести", заяви Радослав Христов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той посочи, че заради Бюджет 2012 зърнопроизводителите ще бъдат ощетени с 300 млн. лв. от неизплатени пари за тази година.

На пресконференция в БТА зърнопроизводителите посочиха, че за пореден път не се е стигнало до намаляване на акциза върху горивата, които се използват в селското стопанство. Те припомниха, че спрямо вече подписани документи, е било предвидено през 2011 г. от 61 ст. акциз, земеделците да плащат 17 ст., а останалите 43 ст. да бъдат преференция. За 2012 г. е било предвидено да се плащат 10 ст., а преференцията да бъде в размер на 53 ст. За 2013 г. е било заложено земеделските производители да плащат само 6 ст. акциз върху горивата, използвани за земеделски нужди, а останалите 57-58 ст. - да бъдат преференция, обясни Христов.

Зърнопроизводителите посочиха, че техните разходи значително са се увеличили през годините като дадоха за пример цената на амониевата силитра. Ако един тон амониева силитра през 2000 г,. е струвала 164 лв., то сега цената вече 620 лв. за тон.

Зърнопроизводителите упрекнаха и Министерството на финансите, че умишлено не пише правилно нотификацията до Европейската комисия, за да не се намали акциза върху горивата, използвани за земеделски нужди. Според земеделците умишлено се залага лимит от 7,4 л/дка, при положение, че това не е необходимо и не трябва да се прави и по този начин ЕК ни връща нотификацията. Така се стига и до абсурда, че България е единствената членка на ЕС, в която няма намаление на акциза върху горивата, които се използват в сферата на земеделието.

На въпрос на Money.bg дали заради неизпълнените ангажименти на правителството от Националната асоциация на зърнопроизводителите няма да поискат оставките на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския Мирослав Найднов, Радослав Христов коментира, че не е работата на зърнопроизводителите да искат оставки, а министър-председателят Бойко Борисов трябва да прецени това. Той обаче подчерта, че двамата министри са имали персонална отговорност за изпълнението на редица вече подписани документи, които няма как да бъдат спазени заради предвидените пари за земеделие в Бюджет 2012.