"Тези промени бяха изключително важни". Това коментира пред БНР бившият социален министър Минчо Коралски за приетите на първо четене в Народното събрание правила за втората пенсия, според които хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Той подчерта, че е необходима по-стриктна регулация на печалбата на пенсионните дружества, тъй като тя се формира от таксите, които се събират за управлението на парите на осигурените лица, но не се формират съобразно доходността, която генерират фондовете:

"Така печалбата е за фондовете, а рисковете остават до голяма степен за лицата, които се осигуряват в тях".

Депутатите приеха реда за изплащане на втора пенсия

Депутатите приеха реда за изплащане на втора пенсия

НС прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване

Според него трябва да се гарантират интересите на фондовете, но да бъдат гарантирани и парите на хората.

По думите му следващата стъпка за гарантиране на стабилността на фондовете вероятно ще бъде една от първите задачи на следващото Народно събрание.

"Когато става дума за пенсионно осигуряване, има два подхода - гарантира се с авторитета на държавата или държавата дава един общ регламент и всичко остава на свободата на пенсионните фондове - на техните правилници. Смятам, че трябва частните пенсионни фондове да приемат регулацията на държавата, за да се гарантира, че вторият стълб не се прави, за да може да се облагодетелства част от акционерите на фондовете, а се работи в интерес на осигурените лица", заяви още Коралски. 

Бюджетната комисия прие правилата за изплащане на втора пенсия

Бюджетната комисия прие правилата за изплащане на втора пенсия

Утре промените в Кодекса за социално осигуряване влизат в пленарната зала