Общият индекс на цените на производителите, който измерва средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия, се понижава с 1.6% през март 2024 г. спрямо предходния месец. Намаление с 8.2% се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато общият индекс в добивната промишленост се е покачил с 6.3%.

Това посочват от Националния статистически институт (НСИ) в доклад за индексите на цените на производител в промишлеността за периода на март месец тази година.

Общият индекс на цените на производител през март е с 8.7% под нивото на същия месец на 2023 г. Спад на цените с 31.2% се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти с 8.6%; при производството на основни метали - с 3.1%; и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета с 1.4%. Понижение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 1.5%.

Понижение на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти с 8.1%; производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.9%; и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.7%. Съществено нарастване на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти с 13.7%; производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10.4%; и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3.3% през март спрямо февруари. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.1%, и в преработващата промишленост - с 0.5%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 2.9%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, както и при производството на химични продукти - с по 1.4%; производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.7%. Нарастване на цените е регистрирано при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.2%, а също и при производството на облекло - с 1.1%.

Снимка 663175

Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 12.7% в сравнение с март 2023 г. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.6%,

Спрямо март 2023 г. спад на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на химични продукти - с 12.7%; производството на основни метали - с 10.6%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.5%. Увеличение на цените е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.5%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.1%; и производството на облекло - със 7.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1.3% през март 2024 г. спрямо предходния месец, а спрямо март 2023 г. се понижава с 1.6%.

Отчита се спад с 20.7% при производството на електроенергия, топлоенергия и газ за 2024 г.

Отчита се спад с 20.7% при производството на електроенергия, топлоенергия и газ за 2024 г.

Промишленото производство през февруари 2024 г. остава на равнището на предходния месец