След проверки на НАП в касите на фирмите има с близо 5 млрд. лв. по-малко. Контролната кампания на НАП се проведе спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

За НАП реалният ръст на приходите за последните 3 години е над 5 милиарда лева

Статистически данни сочат, че към края на 2017 г. наличните суми в брой са малко над 8 млрд. и 100 млн. лв. Година по-рано са отчетени над 13 млрд. лв.

Поради тази причина през 2017 г. НАП проведе множество ревизии и проверки. Изпратени бяха и хиляди писма към дружества.

Голяма част от компаниите нанесоха корекции във финансовите си резултати за миналата година. Други пък декларираха, че са изплатили дивиденти.

Като главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите. За тях е не са представяни документи.

С над 500 000 декларации приключи кампанията на НАП

С над 500 000 декларации приключи кампанията на НАП

Централна поща в столицата приема декларации до 20 часа на 30 април

Мерките на НАП водят до над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите е дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки.

Мониторингът на финансовите отчети на дружествата ще продължи, информират от НАП. Приходната агенция е формирала списък с над 13500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса. Общата сума от декларираните пари е 4,3 млрд лв. към края на 2017 г