Столичната община започва преглед и актуализация на броя на таксиметровите стоянки.

Вече са закрити две стоянки, които до момента са създавали затруднения в придвижването на останалите превозни средства.

Закрити са такси-стоянките пред Съдебната палата, на ул. "Г. С. Раковски" преди ул. "Граф Игнатиев", съобщи заместник-кметът по транспорт Любомир Христов, цитиран от БНР.

В София в момента има 5 280 таксиметрови автомобила, които са редовно регистрирани в Столичната община. Те са с издадени разрешителни, холограмни стикери и идентификационни светлоотразителни номера, за които годишно плащат по 50 лева.

В централната част на столицата има 17 места за таксиметрови стоянки с общ капацитет за 112 таксита. Поради строителството на метрото са били закрити шест такси-стоянки, като по този начин местата за "жълтите коли" са са намалени с 60. С най-голям капацитет за таксита е стоянката им при "Руски паметник" - 14 места, а с най-малък - тази при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" на ул. "Цар Асен Втори".

Предстои обособяването на нови места за стоянки на таксиметрови автомобили.

Задължение на "Пътна полиция" е да контролира дали таксиметровите шофьори спазват указания брой места, тъй като и това е част от организацията на движението в града.

Въпреки изявеното желание от новите управляващи в транспортното министерство за създаване на лимит за броя на таксиметровите коли, общината на този етап не предвижда преразглеждането на броя им.

Според заместник-кмета количеството коли, извършващи таксиметрова дейност, се регулира и от пазара, тъй като това е услуга.
В същото време общината намира логика в регулирането на цената за таксиметрова дейност на територията й.

По думите на Христов регулирането на цената може да стане не с процент над средното ниво сега, а по-скоро с нова методика, която да даде праг на нарастване и това да се направи в защитата за потребителя,

В същото време заместник-кметът смята, че ако някой иска да предоставя таксиметрова услуга със скъп и нов автомобил, то той трябва да има възможност да предлага и по-висока цена за това.