Следващата седмица започва изплащането на премиите за миналогодишната тютюнева реколта. Това стана ясно след посещението на премира Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденовв Кирково.  

Предвидената субсидия е в размер на 115 милиона и 956 хиляди лева, съобщи БНР.

Разплащането със стопаните ще стартира веднага, след като във вторник в Държавен вестник бъде обнародван законът за бюджета. Още същия ден правителството ще приеме на подпис постановление за промяна на бюджета на земеделското министерство. По този начин изплащането на премиите ще започне веднага.

Според министър Найденов до края на юли всички тютюнопроизводители ще получат парите в банковите си сметки.

По думите на премиера страната ни не е поискала компенсации от Брюксел за преориентиране на стопаните към други култури. Всяка година гръцките производители на тютюн са получавали до 750 милиона български лева за това да си преориентират тютюневата промишленост, обясни Борисов.

България не е направила абсолютно нищо пред Брюксел да иска компенсации по тази тема и затова изпаднахме в ситуация да извадим пари от бюджета, а не да ползваме европейската солидарност, за да можем да ви закърпим сметките, коментира той пред производителите.