Пуснаха на вода първия хидрографски кораб за обследване на река Дунав, съобщиха от министерството на транспорта.

На церемонията присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и европейският координатор за коридор "Рейн - Дунав" Карла Пейс, която стана кръстница на кораба. Новият хидрографен катамаран получи името "Дунав 1".

Морският съд е собственост на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и е построен в рамките на проект "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав - фаза 2".

"Това е първият специализиран кораб от този вид, който ще се движи под български флаг. Апаратурата, с която разполага, позволява да се предвидят потенциални изменения в корабоплавателния път на реката и да се реагира, преди да е нужно спиране на движението", каза министър Алексиев.

Днес е световният ден на водата, а водата е символ на промяната. Именно така приемаме новия плавателен съд, чрез който ще бъдем достойни партньори при изпълнение на международните си задължения, заяви изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев.

Според служебния министър, България е направила значителни стъпки към подобряване на условията за корабоплаване в последните години. През миналия програмен период чрез оперативна програма "Транспорт" са инвестирани 40 млн. лева.

"За нас е от изключително значение включването на река Дунав като част от коридор от основната мрежа "Рейн - Дунав" и съответно подготовката на изчерпателни проучвания и работен план за коридора. Действията на МТИТС са насочени към модернизация на пристанищната инфраструктура, постигането на оперативна съвместимост, внедряване и надграждане на системи за речни информационни услуги", каза министър Алексиев.

Той обясни, че през настоящия програмен период европейските пари ще отиват за елиминиране на тесните места в българския участък на р. Дунав. Ще се финансира и удълбочаване, изграждане на буни, укрепване на бреговете и закупуване на техника за поддържане на корабоплавателния път, допълни служебният транспортен министър.

Открити са две обществени поръчки, каза министър Алексиев. Едната е свързана с доставката на още един специализиран кораб за маркиране на корабоплавателния път по река Дунав. Втората поръчка е за драгиране на критичните участъци от реката, за да бъдат запазени проектните дълбочини според препоръките на Дунавската комисия.

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ №ДОПТТИ-5/30.03.2016 г., финансиран по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 "Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта"

Обща стойност на проекта е 6 146 508 лева от Европейския фонд за регионално развитие - 5 224 531 лв. - 85%. Националното съфинансиране е 921 976 лева, което е 15 %. Проектът е започнал на 31 март 2016 г. и трябва да завърши на 31 януари 2018 година.

Плавателният съд е доставен по проект "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав - фаза 2", финансиран по Оперативна програмата "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.