Русия се надява договорът за строителството на АЕЦ "Белене" в България от Атомстройекспорт да бъде подписан още през тази година.

Това заяви днес на Балканския енергиен форум в Загреб президентът на Русия Владимир Путин, предаде БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

"Имаме добри перспективи за сътрудничество в атомната енергетика, например Атомстройекспорт през миналата година спечели търг за строителството на атомна електроцентрала в България", каза Путин.

"Надяваме се договорът да бъде подписан още през тази година", подчерта руският президент.

"Този руски проект е интересен и от гледна точка на укрепването на технологичното сътрудничество между Русия и Европа", добави Путин.

"Голямо количество оборудване, което влияе непосредствено върху равнището на безопасност и повишава техническите и икономическите показатели на централата, ще бъде доставено от нашите германски партньори Арева и Сименс", съобщи руският президент.

Русия ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на Балканите, заяви днес в Загреб руският президент Владимир Путин пред участниците в срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката.

В срещата участва и президентът Георги Първанов, който ще говори на първата пленарна сесия на форума, а по- късно днес ще има двустранна среща с руския президент.

Президентът Георги Първанов заяви, че би било добре, ако към проекта за строителството на АЕЦ "Белене" се присъединят и съседни на България страни, които имат интерес, ресурс и възможности. България има намерението и за в бъдеще, в рамките на дебата в ЕС, да отстоява бъдещето на ядрената енергетика, заради чистотата на производството и неговата ефективност, посочи Първанов.

"Русия, като един от световните лидери в добива на нефт и газ, ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на региона", подчерта руският президент Владимир Путин. Той допълни, че това ще стане на основата на баланс на интересите и еднаква отговорност на доставчиците, преносителите и потребителите на електроенергия.

Отношенията на Русия с партньорите на Балканите традиционно се базират на взаимната симпатия, общите духовни традиции, близостта на езиците и културата, общата история, а характерът на икономическите връзки се определя от стремежа за превръщането на Балканите в зона за стабилност и сигурност, посочи Путин. Руският президент припомни, че обемът на доставките на природен газ за страните от Югоизточна и Южна Европа само през 2006 г. е възлязъл на 73 милиарда кубически метра, а на нефт - на 59 милиона тона.

"Тези цифри красноречиво говорят за това, че вече имаме солидна основа за по-нататъшно енергийно сътрудничество", отбеляза Путин.

Той заяви, че стратегическа цел на сътрудничеството в енергийната сфера е обезпечаването на достъп до енергоресурси и гарантирани доставки за всички страни от балканския регион.

Путин отбеляза, че Русия отчита процеса на европейска интеграция на страните от региона и е готова да изгражда отношенията с тези страни при взаимодействие с ЕС.

Русия е "отворена за съвместна работа по създаването на регионални възли на енергийния транзит" при спазване на най-високи екологични стандарти, посочи президентът на Руската федерация.

Припомяме, на 30 октомври 2006 г. Съветът на директорите на НЕК избра руската компания Атомстройекспорт за изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене" с вариант А92 за изграждане на два 1000 мегаватови блока с леководни реактори на площадката в Белене.