Работодател е излъгал с хиляди евро над 100 български строители във Франция. Пред Нова телевизия работниците споделиха, че не са им преведени две заплати и един аванс. Те строили хотел на 70 км от Париж.

Хората заминали на работа във Франция миналата година. Те имали договори и до преди няколко месеца всичко е било изрядно. В един момент заплатите започнали да се бавят с обещанието, че ще им бъдат изплатени, когато работата по проекта се свърши. Последно взели март месец аванс. Оставали две заплати и един аванс – около 3000 евро, разказват строителите.

Управителят на фирмата казвал, че не му били приведени пари от страна на инвеститорите във Франция. Работник разказа, че е разговарял лично с един от инвеститорите, който твърдял, че всичко е изплатено. Имало и фирми подизпълнители, на които също се дължат пари. От инспекцията по труда правили проверка по сигнал на френските власти, но констатирали съвсем дребни нарушения. Хората разчитат на думата на управителя, че ще им бъдат изплатени заплатите, тъй като досега са били свидетели на честност. Не знаят дали фирмата е обявена във фалит, но чули, че е създадена нова.

Измамените строители алармираха, че във Франция в момента се намират 15 техни колеги, които бедстват, тъй като не са им преведени заплати. Вероятно нямат пари да се приберат, споделиха още работниците.