Международният координационен съвет на организациите на работодателите - МКСОР подкрепи кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР. Това обяви председателят на МКСОР Анджей Малиновски по време на Общото събрание на организацията.

"Както винаги бизнесът е този който поправя път към членство на страната ни в значими международни организации. Както знаете в началото на тази година Асоциация на организациите на българските работодатели стана асоцииран член на Консултативния комитет за бизнеса и индустрията към ОИСР. Страната ни отговаря на изискванията за членство в една от най-важните икономически организации в света, което е сигнал за чуждестранните инвеститори че икономическата обстановка в България е добра", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

По време на Общото събрание е номиниран и следващият председател на МКСОР. Това е президентът на Асоциацията на работодателите в Грузия Елгуджа Меладзе. Очаква се МКСОР официално да обяви решението си по време на следващото си заседание, което ще се проведе на 19-21 ноември в Краков, Полша.

Членовете на Международният координационен съвет на организациите на работодателите са обсъдили приоритетите на Бизнес съвета на държавите от Г-20. Сред тях са развитието на малките и средни предприятия, пазара на труда и образованието, дигиталната икономика и др. Предоставена е информация и за Националната квалификационна рамка на страните от МКСОР, ОНД и БРИКС.