Първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян от SpaceX вчера, от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида, Кейп Канаверал

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. Очаква се утре BulgariaSat-1 да се поеме към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E°.

Снимка 300889

Източник: SpaceX

"Първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!", се казва в поздравителен адрес от Румен Радев.

"Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят иновативни широко достъпни услуги. Днес ставаме свидетели как благодарение на усилията на една българска компания, страната ни поема по пътя на високотехнологичните държави и новите телекомуникационни възможности", поздравява и Бойко Борисов.

SpaceX изстрелва BulgariaSat-1

SpaceX изстрелва BulgariaSat-1

Двучасовият прозорец на изстрелването е между 21:10 и 23:10 часа наше време